Hoe serieus is de Noord-Koreaanse dreiging?

08-03-2013 17:04

 

Noord-Korea heeft het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea verscheurd.De twee landen zijn formeel nog in oorlog. Na de Korea-oorlog van 1950 tot 1953 kwam er alleen een afspraak over een staakt-het-vuren. Het communistische land dreigt wel vaker met geweld maar meestal gaat het om loze woorden. Hoe groot de dreiging nu is blijft dan ook afwachten. Vijf vragen over de Noord-Koreaanse agressie.

1. Waarom zulke grote woorden?

Noord-Korea is boos op de VN. De Veiligheidsraad legde het land economische sancties op nadat Noord-Korea op 12 februari een kernproef uitvoerde. Het communistische land is straatarm en al jaren geïsoleerd. Agressieve taal is voor Noord-Korea de enige manier om aan te geven dat het menens is. In de afgelopen jaren dreigde Pyongyang vaker dat het een 'heilige oorlog' tegen de zuiderburen zou voeren en dat het 'een vuurzee' van het gebied zou maken. Maar tot een groot conflict kwam het nooit.

2. Betekent dit oorlog?

Die kans is erg klein. Elke aanval van Noord-Korea zal direct worden beantwoord door de Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De Korea's houden elkaar in een wurggreep en zullen een groot conflict niet willen riskeren. Professor Ryoo Kihl-Jae van de Universiteit van Noord-Korea studies in Seoul liet dit jaar nog aan Global Newsweten dat de kans erg klein is dat de dreigementen leiden tot een aanval.

3. Moeten we een dreiging wel serieus nemen?

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Daarom wordt elke beweging scherp in de gaten gehouden door de westerse wereld. Toch is het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea overgaat tot een aanval. Aanvallen over en weer zullen uiteindelijk leiden tot de ondergang van het land en dat zullen de Noord-Koreanen niet willen riskeren. Spierballentaal en militaire parades zijn voor Pyongyang dé manier om uit te stralen dat het nog meetelt.

4. Wat voor wapens kan Noord-Korea inzetten?

Noord-Korea zou beschikken over meer dan 1000 raketten die worden gebruikt voor verschillende afstanden. Naast zogenaamde scuds, raketten voor de korte afstand, zou Pyongyang ook lange-afstandsraketten hebben die tot 6000 kilometer kunnen vliegen. Het is niet erg waarschijnlijk dat deze raketten ook daadwerkelijk kunnen worden gebruikt. De tests zijn tot nu toe allemaal mislukt, alleen in 2012 werd een satelliet met deze techniek in omloop gebracht. Daarmee is niet gezegd dat Noord-Koreaanse raketten geen schade kunnen aanrichten. Met de scuds kan Noord-Korea doelwitten in Zuid-Korea beschieten, zoals de hoofdstad Seoul of een Amerikaanse militaire basis. Deze plekken hebben weliswaar een raketschild maar deze kunnen een aanval van meerdere raketten niet allemaal tegenhouden.

5. Moeten wij ons zorgen maken?

Een oorlog is niet aan de orde. Volgens Menno Steketee, defensiedeskundige, loopt het ook nu weer met een grote sisser af. “De retoriek van Noord-Korea is al decennia oud, hoewel ze ervoor kiezen om hun spierballen te laten zien zullen ze terugdeinzen voor een echte oorlog.''